Στην Κορφή - Stin Korfi documentary
Η ΤαινίαΣυντελεστέςExtrasShopEnglish
 
psiloritis psiloritis psarantonis psiloritis psiloritis
Η ΙΔΕΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΧΡΟΝΟΣ 21ο ΑΙΩΝΑΣ
  ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Ο κύριος πρωταγωνιστής είναι η κορφή του Ψηλορείτη. Άλλοτε μοναχικός άλλοτε πλημμυρισμένος κόσμο, φωνές, δράση. Ωστόσο, και στις έρημες ημέρες οι εναλλαγές είναι εντονότατες.
Τα σύννεφα και η ομίχλη διαμορφώνουν χωρίς διακοπή διαφορετικά τοπία, τα έντομα και ο αέρας συνθέτουν κάθε στιγμή πρωτότυπη μουσική. Κι αν οι ημέρες λίγο πολύ είναι 'ανθρώπινες', οι νύχτες του Ψηλορείτη ξεπερνούν το όριο.
Άλλοτε αφύσικα γαλήνιες άλλοτε γεμάτες τρόμο και αβεβαιότητα. Άλλοτε αλαφρές και διάφανες, άλλοτε βασανιστικά ατέλειωτες.

Οι επισκέπτες, οι δευτεραγωνιστές, κουβαλάνε στο βουνό κι από έναν διαφορετικό κόσμο. Πειστική απάντηση στο ερώτημα «γιατί ανεβαίνετε στον Ψηλορείτη;» δεν έχουν να δώσουν πέρα από την αυτονόητη: «γιατί είναι ο Ψηλορείτης...». Το σημαντικό είναι η εμπειρία τους - άλλωστε μέσα από τα δικά τους λόγια τους σκιαγραφείται η κρητική ψυχή.
Αντλούμε υλικό από τρεις διαφορετικές πηγές:

Το απώτατο παρελθόν: Ακούμε τον βρετανό ναύαρχο Thomas AB Spratt, ο οποίος ανέβηκε στο βουνό στα μέσα του 19ου αιώνα, να αφηγείται με γλαφυρό τρόπο σε πρώτο πρόσωπο την περιπέτειά του. Ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε...

Το πρόσφατο παρελθόν: Ακούμε ανθρώπους που έχουν ήδη βγει στην κορφή (κάποιοι μάλιστα μετράνε έως και 30 αναβάσεις!) και τώρα ανακαλούν την εμπειρία τους φιλτραρισμένη από το χρόνο και την απόσταση. Τα λόγια του βοσκού συναντούν τα λόγια του αρχαιολόγου (Γιάννης Σακελαράκης), η εμπειρία του μοναχού (Ραφαήλ, ηγούμενος Δισκουρίου) συμπληρώνεται από τις εντυπώσεις του Ψαραντώνη.

Το παρόν: Παρακολουθούμε τη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Πίνουμε κρασί με τον παπά Θανάση και μοιραζόμαστε με άλλους γενναίους αναβάτες μια δύσκολη νύχτα. Ακούμε τον καθηγητή Lane Fox, επικεφαλής του συνεργείου του BBC που ήρθε για να καταγράψει τη γιορτή. Μιλάμε με τουρίστες, προσκυνητές, ορειβάτες. Είναι κουρασμένοι, κρυώνουν, έχουν να αντιμετωπίσουν την εξίσου δύσκολη, αν όχι δυσκολότερη, κατάβαση. Είναι ικανοποιημένοι, γιατί όχι και ευτυχισμένοι. Βγήκαν στην κορφή.

HappyAnt.tv - τηλ. 210 3412687