Στην Κορφή - Stin Korfi documentary
Η ΤαινίαΣυντελεστέςExtrasShopEnglish
 
psiloritis psiloritis psarantonis psiloritis psiloritis
Η ΙΔΕΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΧΡΟΝΟΣ 21ο ΑΙΩΝΑΣ
  Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ο Ψηλορείτης ή Ίδη είναι η κεντρική οροσειρά της Κρήτης και η κορφή του, ο Τίμιος Σταυρός (2.456 μ.), το ψηλότερο σημείο του νησιού. Το βουνό προσήλκυε επισκέπτες - προσκυνητές ήδη από την πρώιμη αρχαιότητα (τέλος της 4ης χιλιετίας). Σε μια σπηλιά του, το Ιδαίον Aντρο, λατρευόταν ο θεός της βλάστησης και στη συνέχεια Κρηταγενής Δίας, ο νεαρός κρητικός θεός που γεννιόταν και πέθαινε κάθε χρόνο. Αργότερα συνδέθηκε και με τον, αθάνατο πλέον, Δία-Ζευ του Ολύμπου, ο οποίος υποτίθεται ότι ανατράφηκε σε αυτή τη σπηλιά από την κατσίκα Αμάλθεια και τη νύμφη Μέλισσα.

Οι προσκυνητές της Ίδης κατέφθαναν όχι μόνον από την Κρήτη αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, όπως αποδεικνύουν τα ποικίλα ευρήματα - αφιερώματα στο Ιδαίον ’ντρο. Πλήθος και οι αναφορές για το σπήλαιο-ιερό, από τον Όμηρο, τον Στράβωνα, τον Πίνδαρο, τον Πλάτωνα, τον Ευριπίδη. 'Τακτικός' επισκέπτης ήταν και ο ίδιος ο βασιλέας Μίνωας ο οποίος κάθε εννέα χρόνια ανέβαινε στο βουνό και συνομιλούσε με τον Δία.

Το βουνό προσελκύει έως σήμερα πλήθος κόσμου, εξακολουθεί μάλιστα να είναι προσκύνημα. Το πέτρινο κτίσμα που συναντάμε στην κορφή και το οποίο θυμίζει μιτάτο (έτσι λέγεται το θολωτό κατάλυμα των βοσκών της Κρήτης χτισμένο μόνο με πέτρα χωρίς άλλο οικοδομικό υλικό και το οποίο έχει συνδεθεί ως προς τον τρόπο κατασκευής με τους μινωικούς τάφους) είναι εκκλησία, αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό, όπως συνηθίζεται στην Κρήτη για τα ξωκλήσια των κορυφών.

Δυστυχώς γνωρίζουμε μόνο τις χρονολογίες ανακαίνισης της εκκλησίας (μέσα 19ου αιώνα, αρχές 20ου, τέλη 20ου) όχι όμως και το έτος κτίσης της καθώς ο κώδικας της μονής Δισκουρίου στην οποία ανήκει η εκκλησία έχει χαθεί. Το γεγονός ότι εορτάζει εκτός από την 14η Σεπτεμβρίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού) και την 29η Ιουνίου (των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου), έχει οδηγήσει ορισμένους στα εξής συμπεράσματα: είτε ότι προϋπήρχε εκκλησία αφιερωμένη στους Αγ. Απόστολους και στη συνέχεια άλλαξε σε Τίμιο Σταυρό είτε ότι στην γιορτή του Ιουνίου 'ενσωματώνεται' μια πολύ παλαιότερη του χριστιανισμού παράδοση, η τελετουργική ανάβαση των αρχαίων στα βουνά μετά το θερινό ηλιοστάσιο.

HappyAnt.tv - τηλ. 210 3412687